Byggandet av paviljongen

Efter bygget av Hölleforsens kraftstation i slutet på 1940-talet rustade Statens Vattenfallsverk upp en del av den väg som byggdes 1892-1894 från Holmsta ned till ångbåtshamnen vid Edset, där bl.a. Kung Chulalongkorn hade färdats. Därför gavs vägen namnet "Kung Chulalongkorns väg".

1992 besökte en dansgrupp från Thailand Ragunda kommun, de hittade till vägen som döpt efter deras mest älskade kung. Det var ju helt fantastiskt att kungens namn fanns på en skylt i Holmsta mitt i Norrlands skogar. Idén om att bygga en minnesbyggnad efter kungens besök väcktes. Det ledde till att några thailändska entusiaster 1993 bildade Föreningen Chulalongkorns Minne, FCM, vars främsta uppgift var att medverka till att en thailändsk paviljong blev uppförd till minne av Kung Chulalongkorns besök i Sverige 1897. Planering av bygget och insamling av pengar startade i Thailand.

1994 får representanter från Ragunda kommunledning samt företag inom kommunen en inbjudan att besöka Thailand, med följde även musiker, artister och en folkdansgrupp. De besökande fick många tillfällen att träffa ledande personer inom regering, regionalförvaltning, försvarsmakt, universitet och näringsliv. Man träffade bl.a. talmannen i Thailands riksdag.

I maj 1995 hade man enats om platsen för paviljongen, vid den lilla dammen på Holmsta. En högtidlig ceremoni hölls då marken välsignades av thailändska munkar och första spadtaget togs. Invigningen av paviljongen planerades till den 19 juli 1997. Lördagen den 21 oktober 1995 påbörjades ett tre dagar långt firande av Kung Chulalongkorns dag på torget i Bispgården och thailändska och svenska flaggor hissades under respektive lands nationalsång.

På måndagen den 23 oktober, den officiella Kung Chulalongkorns dagen, genomfördes en hyllningsceremoni på Holmsta. Under 1996 pågick livliga diskussioner om, hur och när paviljongbygget skulle komma igång. Många var skeptiska redan från början, fanns det några pengar och vilken valuta pratades det om. Året gick och många började tvivla om det någonsin skulle bli en paviljong.

Den 19 juli inleds den Thailändska ceremonin med att den första symboliska stenen till paviljongen läggs på plats, ett offerbord ställs upp där det offras en mängd olika maträtter och ett 20-tal träd planterades symboliskt av speciellt inbjudna gäster. Senare på dagen hölls invigningsceremonin av museet med en marscherande dans ned till museet varefter band klipptes och allmänheten fick gå in och titta på den tillfälliga utställningen bestående av mängder av bilder och tidningsartiklar om kungen och paviljongen.

Paviljongen väckte stor uppmärksamhet och på grund av den ökade trafiken på den gamla byvägen genom Utanede påbörjades ett omfattande vägarbete genom Utanede. På midsommardagen (20 juni) kommer ca 800 bilar på besök. Thailändare anländer den 30 juni för att montera den invändiga utsmyckningen och den 3 juli ställs den ca. 800 kg tunga statyn med kung Chulalongkorn på plats.

Senast uppdaterad 9 januari 2024